Kerst populairder dan ooit

kerstfeest populair

Kerst populairste feest

Uit een recentelijk onderzoek van ’Wat vindt Nederland?’ blijkt dat kerst het favoriete feest is van 66 procent van de bijna 3000 ondervraagde personen. Met 19 procent kwam sinterklaas op een tweede plek, de rest van de deelnemers noemde een ander feest of gaf aan geen favoriet feest te hebben.

Waar kopen we cadeautjes?

80 procent van de Nederlanders doet iets aan kerst, ze vieren dit bijvoorbeeld met cadeautjes of door samen te gaan eten met familie. Van alle deelnemers aan het onderzoek zegt 53% kerst te vieren met cadeaus. En met een ruime meerderheid blijkt dat 58% van de mensen deze cadeautjes nog gewoon in de winkel koopt. Dit zagen we ook terug op straat. Ondanks de populariteit van online winkels werd in 2019 op de laatste zaterdag voor kerst in totaal voor 665 miljoen euro gepind. Daarmee is er een koop record gevestigd. In de laatste week voor kerst zagen we al een stijgende lijn in de uitgaven. Nederlanders gaven gezamenlijk zo’n 600 miljoen meer uit dan in een gemiddelde week.

Hopen op een witte kerst

Veel van de ondervraagde personen gaven aan uit te kijken naar de kerstdagen. Ze noemen het de mooiste tijd van het jaar en hopen op sneeuw. Helaas was de laatste witte kerst die we in Nederland mochten meemaken lang geleden, namelijk in 2010. Door de zachte winter van het afgelopen jaar hadden mensen zelfs last van hooikoortsklachten. Dit kwam omdat het stuifmeel van de hazelaar in de lucht bleef hangen omdat er weinig neerslag was.

Kerst is meer dan cadeautjes en eten

Voor een deel van de Nederlanders staat nog steeds de christelijke traditie van kerst voorop. “Kerst is de geboorte van de Here Jezus, onze Verlosser,” zegt een van de ondervraagde panelleden. “Het is geen vreetfestijn met cadeaus”, zegt een ander. “Het ontgaat helaas de meeste mensen waarom we kerstfeest vieren.” De meeste Nederlanders vieren echter het kerstfeest door cadeautjes te geven en door samen te eten met familie of vrienden. De familiebanden worden steeds belangrijker, misschien komt dit wel door alle toestanden die er momenteel gaande zijn in de wereld. Kerst staat voor gezellig samenzijn en dat is iets waar in deze tijden steeds meer behoefte aan komt. Dit verklaart waarom de Nederlanders er steeds meer geld aan uitgeven. Ook op kantoor door het geven kerstpakketten kunt u bijdragen aan de kerstsfeer, dit zullen uw werknemers ontzettend waarderen.